سئوالی دارید؟ تماس بگیرید
آیکن تماس
5812883_ 0912

مرجع تخصصی آموزش استقرار استانداردهای مدیریتی

بازرسی و آزمون

1)هدف

هدف از اين دستورالعمل تشريح نحوه انجام بازرسي و آزمون و تعيين وضعيت کيفيت اقلام و مواد ورودی , قطعات حين توليد و محصولات نهايی در سطح شرکت مي‌باشد .

2 )  دامنــه

 كليه محصولات توليدي مشمول نظامنامه كيفيت در هر يك از مراحل توليد از ورود مواد اوليه و قطعات به داخل سازمان تا خروج محصولات از سازمان .

3 )  مسئوليتها

مسئوليت اجراي اين روش بر عهده سرپرست كنترل كيفيت مي باشد ، مدير پشتيباني ، سرپرست توليد و مسئول انبار نيز در اجراي آن هماهنگيهاي لازم را بعمل مي آورند همچنين نماينده مديريت مسئوليت نظارت بر حسن اجراي اين روش را بر عهده دارد.

4 )  تعـاريف  

 QC (Quality Control) : به معنای کنترل کيفيت می باشد.       

CP (Control Plan)  : برنامه کنترل قطعات و محصولات را CP نامند.

 : OPC (Operation Procces Chart)نمودار فرآيند عمليات توليد را OPC  نامند.

 : AQL (Acceptanc Quality Level) سطح کيفيت قابل قبول و پذيرفتنی راAQL  می نامند.

 : OP (Operation Procces) هر يک از مراحل عمليات توليد را يک OP  می نامند.

 5 )  شـرح روش

    مباني بازرسي و آزمون در اين روش اجرايي بر اساس طرح كنترل كيفيت بوده كه براي هر محصول تهيه گرديده است ، لازم به ذكر است در اين سازمان در كليه مراحل بازرسي اوليه ، محصول حين توليد و محصول نهايي ميزان پذيرش ضايعات در مشخصه هاي كمي بر اساس طرح كنترل و براي مشخصه هاي وصفي سطح نقص صفر تعريف مي گردد.

-1-5 کنترل مواد اوليه و اقلام ورودی

-1-1-5 كليه اقلام ورودي به سازمان اعم از مواد اوليه ، قطعات نيمه ساخته و تكميل شده و يا قطعاتي كه جهت انجام يك فرآيند از سازمان خارج شده اند و مطابق با طرح كنترل مربوطه در كيفيت محصول موثر مي باشند پس از ورود توسط انباردار در انبار قرنطينه قرار گرفته و انباردار جهت بازرسي و تاييد محموله ورودي به صورت شفاهی  واحد كنترل كيفيت را از ورود اقلام دريافتي ، تعداد و نوع آنها مطلع مي نمايد در اين هنگام واحد كنترل كيفيت با توجه به طرح كنترلهاي مربوطه اقدام به بازرسي نموده و نتايج را در فرم كنترل محموله با كد QC/F/10 ثبت مي نمايد.

5-1-2- تصديق محموله خريداري شده :

با توجه به نوع مواد اوليه مصرفي و اعتبار توليد كنندگان آن ، تاييد مواد اوليه به دو صورت زير توسط واحد كنترل كيفيت انجام ميپذيرد:

  الف ) دريافت گواهينامه معتبر آناليز مواد از شركت سازنده ( Certificate )

   ب ) در صورت فقدان گواهينامه معتبر نمونه اي از مواد جهت انجام تست به آزمايشگاه معتبر ارسال مي گردد و واحد كنترل كيفيت بر اساس مطابقت نتايج آن با فرم شناسنامه مواد اوليه با كد  EN/F/63که همراه با مدارک تکوین محصول توسط واحد مهندسیتهیه می شود ،اقدام به تاييد و يا رد آن محموله مي نمايد.

ج ) چنانچه تامین مواد توسط شرکت مشتری صورت گیرد در صورت دریافت تاییدیه کیفی معتبر از مشتری واحد کنترل کیفیت اقدام به تایید محموله ورودی می نماید.

واحد کنترل کیفیت پس از تایید محموله ورودی به تعداد مورد نیاز برگه کنترل مواد اولیه و قطعات ورودی با کد QC/F/41 تهیهنموده و جهت الصاق روی محموله به مسئول انبار تحویل می دهد و شماره رسید تحویل کالای مربوطه را در فرم کنترل محموله ثبت می نماید انباردار نیز ضمن درج شماره فرم کنترل محموله مذکور در فرم رسید تحویل کالا محموله را به انبار دائم منتقل می نماید. در صورت عدم تاييد محموله ، با اقلام ورودي مطابق روش اجرايي كنترل محصول نامنطبق با كد QC/P/02 عمل مي شود و نتايج نيز مطابق روش اجرايي ارزيابي تامين كنندگان با كد CO/P/04 در پرونده تامين كننده درج مي گردد.

-2-5کنترل قطعات حين توليد

5-2-1- بازرسين کنترل کيفيت موظفند در زمانهای مقرر , مطابق دستورالعملهای کنترلی , به ايستگاههای بازرسی تعيين شده در نمودارهای OPC مراجعه نمايند و طبق دستورالعمل کنترل کيفيت قطعه در حال توليد تعدادی از نمونه قطعات اپراتور را به طور تصادفی جدا نموده و مورد بررسی قرار دهند و نتايج را در چک لیست كنترل حين توليد به شماره QC/F/08 ثبت نمايند.

در صورت نامنطبق بودن نتایج ثبت شده در چک لیست کنترل حین تولید ، موارد نامنطبق با رنگ زرد هایلایت می شود و در مواقعی که این عدم انطباق منجر به صدور توقف تولید گردد هایلایت با رنگ صورتی نشان داده می شود.

 -2-2-5اگر اپراتور در قطعات توليدي خود قطعه مشكوك و مشكل داري مشاهده نمايد قطعه را جدا نموده و كليه قطعات را تا كنترل قبلي مجددا چك مي نمايد و قطعات مشكل دار را بر اساس نوع مشكل در پالتهاي رنگي كه بر روي ميز كارش تعبيه شده است قرار داده و در آخر شيفت قطعات نيازمند دوباره كاري و اصلاح که امکان اصلاح در پای ماشین را ندارند و همچنین ضايعات را به صورت مجزا و مشخص به انبار بین مراحل تحويل ميدهد . اگر سرپرست توليد يا بازرس كنترل كيفيت قطعه نامنطبقي در محموله اپراتور مشاهده نمايد كل محموله را برگشت زده و اپراتور موظف است كل محموله را به محوطه قطعات نامنطبق منتقل نمايد تا طبق روش كنترل محصول نامنطبق با كد QC/P/02 تعيين تكليف گردد.

5-2-3- بازرسين كنترل كيفيت نتايج بازرسی خود را در چک لیست کنترل حين توليد به شماره  QC/F/08  ثبت مي نمايند.

5-2-4- در صورتی که قطعات با مشخصه های کنترلی تعيين شده انطباق نداشته باشند فرم توقف توليد به شماره QC/F/01 از سوي واحد کنترل کيفيت صادر مي گردد.

5-2-5- اپراتور توليد قطعات نامنطبق را همراه با فرم شناسايي قطعه/محموله نامنطبق به شماره PR/F/02 كه توسط بازرس كنترل كيفيت و سرپرست تولید پر ميشود به انبار قرنطينه انتقال مي دهد و قطعات مطابق روش اجرايي كنترل محصول نامنطبق با كد QC/P/02 تعيين تكليف مي گردند.

5-2-6- سرپرست توليد موظف است به بررسی علل ايجاد عدم انطباق بپردازد و اقدامات لازم را جهت بر طرف نمودن آن بعمل آورد سپس در فرم توقف توليد قسمت مربوط به سرپرست توليد شرح اقدامات خود را جهت رفع توقف ثبت نمايد.

5-2-7- پس از آن سرپرست کنترل کيفيت مجددا” از خط توليد بازديد نموده و 10 قطعه توليدي پياپي را به عنوان نمونه بررسي و در مورد مواضع کمی در صورتي كه مقادیر اندازه گیری شده در (( 4/1 )) بازه تلراتس باشند اجازه راه اندازي خط و رفع توقف را در فرم توقف توليد صادر مي نمايد.

تصديق مراحل راه اندازي:

در هنگام وقوع هر يك از موارد زير به درخواست واحد توليد ، واحد كنترل كيفيت بر اساس اینكه مقادیر اندازه های کمی 10 عدد از قطعات توليد شده پياپي در (( 4/1 )) بازه تلرانس باشند اقدام به تصديق توليد نموده و نتايج  آن را در فرم راه اندازی قطعات تولیدی با كد PR/F/07  ثبت و نگهداري مي نمايد.

1- پس از توقف خط جهت شروع مجدد

2- محصولي كه 2 ماه از آخرين تاريخ توليد آن گذشته است

3- توليد محصول جديد

4- تغييرات در فرآيند و انجام  SETUP

5-2-8- سرپرست كنترل كيفيت با احاطه قبلي به طرح كنترل محصول اقدام به انتخاب تجهيزات كنترل كيفيت لازم كه از نظر كاليبراسيون معتبر مي باشند و طبق دستورالعمل كاليبراسيون با كد QC/I/05 و يا دستورالعمل MSA با كد  QC/I/02 صحت آنها كنترل گشته مي نمايد و بر طبق روال تعيين شده در سالن توليد با حضور در ايستگاههاي تعيين شده به بازرسي و نمونه گيري مي پردازد. همچنين كنترل و تحلیل مشخصه هاي فرآيند توليد و استفاده از داده هاي آماري اين كنترل فرآيندها در مواردي كه در طرح كنترل محصول ذكر شده مطابق با روش اجرایی كنترل فرآيند آماري ( SPC ) با كد QC/P/03 توسط سرپرست كنترل كيفيت انجام مي پذيرد.

لازم به ذکر است مطابق رویه های MSA  و SPC  اجرای MSA  و SPC  در سازمان بر عهده واحد کنترل کیفیت می باشد.

 توجه :  لازم به يادآوري مي باشد كه دستور توقف توليد يكي از دستوراتي است كه در اين شرايط فقط از جانب سرپرست كنترل كيفيت يا جايگزين ايشان يعني بازرس كنترل كيفيت صادر شده و قابل اجراست.

5-2-9- در پايان شيفت واحد كنترل كيفيت موظف است كارتهاي شناسايي و رديابي قطعات با كد PR/F/04 را كه اپراتورهاي توليد همراه با محموله به انبار تحويل مي دهند در صورت تایید قطعات در هر OP ممهور به مهر تایید ( ACCEPT ) سبز رنگ نماید.

-3-5کنترل محصول

5-3-1- پس از طی هر مرحله از توليد (OP ها) , واحد توليد موظف است محصولات را همراه با كارت شناسايي و رديابي با كد PR/F/04 در انبار بین مراحل نگهداری کند.

5-3-1-1- بصورت روزانه واحد کنترل کیفیت می بایست قطعات سالم و نامنطبق هر اپراتور را بررسی و اعلام نظر نماید و در برگه گزارش روزانه تولید که به همراه قطعات می باشد و کارت شناسایی و ردیابی قطعات مربوطه ثبت نماید. ضمنا مسئول کنترل کیفیت قطعات نامنطبق را به دو دسته ارفاقی و ضایعات تفکیک نموده و هر کدام را به محل مربوطه هدایت می کند. لازم به ذکر است که قطعات نامنطبق قابل اصلاح و بازکاری قبلا توسط سرپرست تولید جداسازی و در مسیر مشخص شده در دستورالعمل تولید قرار گرفته اند.

5-3-1-2- تا راه اندازی و بهره برداری نرم افزار تولید، سرپرست کنترل کیفیت موظف است بصورت هفتگی، آماری از تولید سالم و نامنطبق هر اپراتور به تفکیک، و نوع عدم انطباق قطعات تولیدی، تهیه و به مسئول تضمین کیفیت ارائه نماید.

5-3-2- واحد کنترل کيفيتموظف است به صورت روزانه یا با اعلام شفاهي مسئول انبار ، با مراجعه به انبار بین مراحل، محصولات نهايی را مطابق مشخصه های کنترل محصول نهايی که در فرم کنترل محموله به شمارهQC/F/10   ثبت شده اند کنترل نمايد.بازرس/ سرپرست کنترل کيفيت مطابق با تعداد تعیین شده جهت نمونه برداری از محصول نهایی در طرح کنترل ، به طور تصادفی نمونه برداري نموده و كنترل مي نمايد و در صورت تاييد محصول توسط واحد كنترل كيفيت محموله به همراه کارت شناسایی و ردیابی به انبار محصول منتقل گردیده و در ازای آن فرم رسيد انبار با كد WH/F/03  دریافت مي گردد  .

5-3-3- واحد كنترل كيفيت در هنگام ارسال محصولات براي مشتري ، در صورت درخواست مشتري فرم پروسه رديابي به شماره  QC/F/33 را تهیه و روي محموله قرار مي دهد ، همچنين چك ليست كنترل حمل ونقل و بارگيري محصولات ارسالي براي مشتريان با كد QC/F/43 را پر نموده و بايگاني مي نمايد تا از صحت و كيفيت حمل و نقل اطمينان حاصل گردد.

5-3-4- در صورت عدم تاييد محموله توسط واحد كنترل كيفيت محموله در قسمت محصول نامنطبق قرار گرفته و مطابق روش اجرايي کنترل محصولات نامنطبق با كد QC/P/02 عمل می گردد.

((  يادآوری  ))    بازرسين كنترل كيفيت موظفند جهت مشخص نمودن وضعيت قطعات و محصولات نامنطبق فرم شناسايي قطعه / محموله نامنطبق به شماره  PR/F/02  را مطابق با دستورالعمل زير مهر نمايند:

اقلام و محصولات مردود با مهر (( مردود )) به رنگ قرمز

اقلام و محصولات نيازمند دوباره کاری با مهر (( دوباره كاري )) به رنگ آبي

اقلام و محصولات منطبق با مهر (( تاييد )) به رنگ سبز

گزارش درصد ضایعات اپراتور ، ماشین و قطعه به صورت مجزا بوسیله برنامه مکانیزه تولید تهیه گردیده و به نماینده مدیریت ارائه می گردد و در صورت لزوم می بایست اقدام اصلاحی و پیشگیرانه لازم صادر گردد.

5-3-6- قطعات نيازمند مجوز ارفاقی و قطعات اصلاحي در انبار قرنطينه نگهداری می شوند .

5-3-7- قطعات نيازمند مجوز ارفاقي پس از هماهنگي با مشتري توسط نماينده مديريت/مدير عامل و اخذ مجوز ارفاقي براي مشتري ارسال مي گردند.

5-3-8- قطعات نيازمند انجام اصلاحات و بازكاري توسط انبار به واحد توليد تحویل مي شوند ، واحد توليد موظف است ظرف مدت يكهفته بازكاري لازم را بر روي قطعات انجام داده و قطعات را مجددا به انبار تحویل دهد.

5-3-9- قطعات ضايعاتي پس از ثبت در انبار و گزارش تولید به محوطة ضايعات انتقال مي يابند .

(( يادآوری ))   پرسنل كنترل كيفيت موظفند تنها از ابزار كاليبره شده جهت بازرسي و آزمون استفاده نمايند و در صورت مشاهده خرابي يا خارج از دقت بودن و يا انقضاي مهلت كاليبراسيون ابزارها ،‌ مورد را به مسئول كاليبراسيون/سرپرست كنترل كيفيت اطلاع دهند .

54– ايجاد , كنترل و نگهداري سوابق و آزمون ها

5-4-1- بازرس كنترل كيفيت موظف است كليه فرمها و سوابق بازرسي هاي حين توليد را ثبت و در واحد کنترل کيفيت نگهداري نمايد.

 5-4-2- سرپرست کنترل كيفيت موظف است ، نسبت به تكميل بودن سوابق بازرسي هاي حين توليد توجه كامل داشته باشد .

5-4-3- سرپرست كنترل كيفيت موظف به ايجاد سيستم بايگاني جهت دسترسي سريع و آسان به سوابق ميباشد .

5-44- واحد کنترل کيفيت موظف است برای تاييد محموله های ارسالی  بنا به درخواست مشـتری فرم گواهی تست            TEST REPORT) ) به شماره QC/F/26 را تکميل کرده و همراه محموله برای مشتری ارسال نمايد .

5-5بازرسي ابعادي كامل و آزمونهاي عملكردي ساليانه (Layout inspection):

در فواصل زماني ساليانه يا در پريودهاي درخواست شده توسط مشتري ، سرپرست كنترل كيفيت اقدام به برداشتن سه نمونه از محصولاتي كه در آن سال توليد شده اند ، نموده و كليه ابعاد اين نمونه ها را بهمراه عملكرد آنها (مطابق استاندارد و نقشه هاي محصول و طرحهاي كنترلي) مورد بازرسي قرار ميدهد.

 سرپرست كنترل كيفيت در صورتيكه تغييري در ابعاد يا عملكرد قطعه مشاهده نمايد ، پس از اطلاع مديركارخانه ، مطابق روشهاي اجرايي اقدام اصلاحي و اقدام پيشگيرانه با كدهاي MA/P/02 , MA/P/03 اقدام به درخواست اقدام اصلاحي و پيشگيرانه مي نمايد و نتايج اين بازرسي در فرم بازرسي کلی ((Layout inspection با كد QC/F/21 ثبت مي گردد و سوابق آن تا 2 سال نگهداري ميشود.

واحد كنترل كيفيت موظف است در كليه موارد مشاهده محصول نامنطبق توسط مشتری فرم ثبت سـوابق كيفـي قطعـه با كد EN/F/05 را پر نموده و بايگاني نمايد .

 

6 )  مستنـدات :

فرم توقف توليد به شماره   QC/F/01

چک لیست كنترل حين توليد به شماره    QC/F/08

فرم کنترل محموله به شماره    QC/F/10

فرم بازرسي کلی ((Layout inspection      QC/F/21

فرم تست ريپورت به شماره   QC/F/26

فرم پروسه رديابي به شماره   QC/F/33

فرم كنترل مواد اوليه و قطعات ورودي به شماره   QC/F/41

چك ليست كنترل حمل ونقل و بارگيري محصولات    QC/F/43

فرم شناسايي قطعه / محموله نامنطبق به شماره   PR/F/02  

كارت شناسايي و رديابي قطعات به شماره    PR/F/04

فرم راه اندازی قطعات تولیدی به شماره PR/F/07

فرم ثبت سـوابق كيفـي قطعـه به شمارهEN/F/05   

فرم شناسنامه مواد اوليه به شماره   EN/F/63

فرم رسيد انبار به شماره   WH/F/03

روش اجرایی اقدام اصلاحی به شماره MA/P/03 

روش اجرایی اقدام پیشگیرانه به شماره   MA/P/02 

روش اجرايي كنترل محصول نامنطبق به شماره   QC/P/02 

روش اجرايي SPC به شماره     QC/P/03

روش اجرايي ارزيابي تامين كنندگان به شماره    CO/P/04

دستورالعمل MSA به شماره     QC/I/02

دستورالعمل كاليبراسيون به شماره    QC/I/05   

تشريح نحوه انجام بازرسي و آزمون و تعيين وضعيت کيفيت اقلام و مواد ورودی , قطعات حين توليد و محصولات نهايی در سطح شرکت
مشاوره استانداردهای مدیریت منابع انسانی
مشاوره استانداردهای کیفی و آزمایشگاهی
فروشگاه
0 علاقه مندی
نوشته
منو
صفحه اصلی
0 آیتم سبد خرید
حساب کاربری من