دستورالعمل مدیریت مواد زائد
1- هدف دستورالعمل مدیریت مواد زائد :
هدف از تدوین این دستورالعمل ایجاد سیستم مدیریت جامع مواد زائد در دفتر مرکزی ، کارگاه و کمپ می باشد که بر اساس آن کلیه مراحل تولید، جمع آوری، تفکیک، ذخیره سازی، حمل و نقل و دفع مواد زائد تولیدی بر اساس استانداردهای ملی و بین الملل تحت کنترل قرار گیرد.
2-دامنه کاربرد دستورالعمل مدیریت مواد زائد:
دستورالعمل حاضر در دفتر مرکزی و کلیه کارگاه های شرکت کاربرد دارد.
3-تعاریف واژه ها و اصطلاحات دستورالعمل مدیریت مواد زائد:
3-1- مواد زائد :
موادی هستند که از فعالیت های انسانی و حیوانی که معمولاً بصورت بی فایده و یا ناخواسته دور ریخته می شوند حاصل می گردند.
3-2- زباله خانگی تر:
بقایای حیوانات و میوه یا سبزی(آشغال ها) ناشی از حمل و نقل، آماده سازی، پختن و یا خوردن غذا و همچنین مواد غذایی فاسد که بويژه در هوای گرم سریعاً تجزیه می شوند به عنوان زباله خانگی تر طبقه بندی می شوند.
3-3- زباله خانگی خشک :
مواد زائد جامد قابل احتراق و غیرقابل احتراق به استثنای مواد زائد غذایی یا سایر مواد فاسد شدنی است. عموماً زباله قابل احتراق از موادی مانند کاغذ، مقوا، پلاستیک، پارچه، لاستیک، چرم، چوب، اثاث منزل و تزئینات باغ وگیاه تشکیل می شود. زباله غیرقابل احتراق شامل اقلامی نظیر شیشه، بلور، قوطی های حلبی، قوطی های آلومینیمی، فلزات آهنی وغیرآهنی، چرک و کثافات ونخاله های ساختمانی می باشند.
3-4- مواد زائد خطرناک :
به مواد زائد جامدی اطلاق می شود که بالقوه خطرناک هستند و یا اینکه موجبات خطر را برای سلامتی انسان و سایر موجودات زنده و صدمه به محیط زیست بوجود می آورند. خواص ویژه این مواد عبارت است از: قابلیت احتراق – خورندگی – خاصیت انفجاری – ایجاد مسمومیت. این مواد به 5 گروه کلی زیر تقسیم می شوند:
- مواد رادیو اکتیو
- ترکیبات شیمیایی (شامل مواد زائد خورنده- واکنش پذیر- سمی)
- مواد زائد بیولوژیکی (مواد زائد بیمارستانی و مراکز تحقیقاتی بیولوژیک)
- مواد زائد قابل اشتعال
- مواد منفجره
4- مسئولیتها و اختیارات در مدیریت مواد زائد:
- نظارت: واحد HSE
- اجرا: کلیه پرسنل شرکت و پیمانکاران.
5- شرح مراحل اقدام و گام های مدیریت مواد زائد :
- 5-1-سرپرست HSE کارگاه با توجه به شرایط کارگاه و کمپ، موظف به تدوین روشی جهت مدیریت مواد زائد تولیدی می باشد که بر اساس آن کلیه مراحل تولید، جمع آوری، تفکیک، ذخیره سازی، نگهداری، حمل و نقل و دفع مواد زائد تحت کنترل قرار گیرد.
- 5-2- کاهش تولید مواد زائد می بایست بعنوان یک اصل اساسی در کارگاه و کمپ مورد توجه قرارگرفته و اجرا شود.
- 5-3-کلیه کارکنان شرکت و کارکنان پیمانکار کارگاه موظف به رعایت پاکیزگی سطح کارگاه و کمپ و حفظ محیط زیست منطقه می باشند.
- 5-4- دفع مواد زائد به روش غیر مصوب در کارگاه و کمپ اکیداً ممنوع می باشد.
- 5-5- آموزش کلیه کارکنان شرکت، پیمانکاران و بازدیدکنندگان در خصوص سیستم جمع آوری، ذخیره سازی، حمل و نقل و دفع مواد زائد تولیدی بر عهده سرپرست HSE کارگاه و مسئول ایمنی پیمانکار بوده و تمامی پرسنل موظف به رعایت آن می باشند.
- 5-6- سرپرست HSE کارگاه و مسئول ایمنی پیمانکار می بایست اقدام به شناسایی نوع و مقدار مواد زائد تولیدی درکارگاه نموده و آنها را در فرم شناسایی مواد زائد با کد F-44-07-01 ثبت نمایند.
- 5-7- مواد زائد تولیدی در آشپزخانه، رستوران و آبدارخانه کارگاه و کمپ شرکت و پیمانکار می بایست بر اساس زباله های خانگی تر در ظروف پلاستیکی درب دار حاوی کیسه های مشکی و مواد زائد خشک قابل بازیافت شامل بطری های شیشه ای و پلاستیکی، کاغذ، کارتن، پلاستیک و … در کیسه آبی رنگ جمع آوری گردد.
- 5-8- تفکیک مواد زائد تولیدی در واحد بهداری کارگاه و کمپ بشرح ذیل الزامی است :
- سرسوزن، تیغ جراحی و اشیاء نوک تیز بطور جداگانه در Safety Box جمع آوری شود.
- زباله های عفونی شامل سرنگ، بانداژ، پنبه، گاز و … در کیسه های زردرنگ و با برچسب مواد زائد خطرناک- زباله عفونی جمع آوری گردد.
- کارتن، کاغذ و سایر مواد زائد غیرعفونی قابل بازیافت می بایست بطور جداگانه جمع آوری شود.
- 5-9- کليه مواد زائد در محل توليد مي بايست به شيوه مقتضي تفکیک شده و در ظروف مناسب نگهداري شوند. کليه ظروف مي بايست با توجه به نوع مواد زائد توليدي حاوي بر چسب نوع ضايعات نگهداري شده باشند. در محوطه کارگاه و کمپ با توجه به نیاز می بایست ظروفی جهت جمع آوری مواد زائد قابل استفاده و بازیافت شامل : چوب، پلاستیک، نایلون، کاغذ و کارتن و زباله های خانگی تر تعبیه گردد.
- 5-10- مواد زائد خطرناک تولیدی، پس از شناسایی با توجه به نوع و ساختار مواد زائد می بایست با روش های علمی وعملی مناسب جهت جمع آوری، تفکیک، حمل و نقل و دفع توسط سرپرست HSE کارگاه پیشنهاد و به مورد اجرا گذاشته شود.
- 5-11- مواد زائد خطرناک می بایست در ظروف مناسب و سازگار با آن نگهداری شود. ظروف نگهداري مي بايست در محل جایگاه موقت به گونه ای قرار گیرد که به راحتي واژگون نشده و يا آسيب نبيند. این ظروف باید قابلیت حمل و نقل و انبارش را داشته و دارای برچسب باشد.
- 5-12- کلیه کیسه ها و ظروف حاوی مواد زائد می بایست دارای برچسب نوع ماده زائد به طور واضح و مشخص باشد و زمان شروع نگهداري مواد زائد شيميایي روي ظروف قيد شود.
- 5-13- در هرکارگاه می بایست یک جایگاه موقت جهت نگهداری و ذخیره سازی مواد زائد غیرقابل بازیافت ساخته شده و طبق فرم بازرسی از جایگاه مواد زائد غیر قابل بازیافت با کد F-44-07-02 مورد بازدید قرار گیرد. مواد زائد خطرناک و غیرخطرناک می بایست در این محل بطور تفکیک شده و تا دفع نهایی ذخیره سازی و نگهداری شود. این محل می بایست حتی المقدور مجهز به آب گرم و سرد، تهویه مناسب، کف و دیوارها قابل شستشو و درب ورودی قفل دار باشد.
- 5-14- درجایگاه موقت، زباله هاي خانگي تر می بایست در محفظه های درپوش دار نگهداري و هر24 ساعت یکبار به نزدیکترین شهرداری شهر و یا شهرستان تحویل شوند.
- 5-15- مواد زائد قابل بازیافت نیز تا قبل از تحویل به اداره بازیافت شهرستان مذکور می بایست در یک محل محصور و بدور از شرایط نامناسب جوی نگهداری شود.
- 5-16- سرپرست HSE کارگاه می بایست با توجه به نوع زباله تولیدی و با هماهنگی و اخذ مجوز از شهرداری منطقه و اداره کل محیط زیست استان اقدام به دفع مواد زائد نماید.
- 5-17- کلیه مواد زائد رنگ و حلال نبايد در ظروف سياه، در معرض نور خورشيد و دماي بالا قرار گيرند.
- 5-18- جمع آوری و نگهداری توام مواد زائد خطرناک ناسازگار اکیداً ممنوع می باشد.
- 5-19- هر گونه تعویض روغن و شستشوی اتومبیل در محوطه خارج از تعمیرگاه اکیداً ممنوع است.
- 5-20- جهت جمع آوری و انتقال مواد زائد به جایگاه موقت می بایست یک نفر با هماهنگی سرپرست HSE کارگاه و مسئولین ایمنی پیمانکار تعیین گردد.
- 5-21- هر کارگاه با توجه به توافق بعمل آمده میان سرپرست HSE کارگاه و پيمانکاران مواد زائد تولید شده در کارگاه پیمانکار مدیریت خواهد شد و کلیه هزینه های سیستم مدیریت مواد زائد با توجه توافق بعمل آمده پرداخت خواهد گردید.
- 5-22- مواد زائد تولید شده در دفتر مرکزی نیز بایستی به تفکیک مواد زائد قابل بازیافت و موا د زائد غیر قابل بازیافت جدا سازی شده و بصورت روزانه جمع آوری می گردد.
- 5-23- از قرار دادن مواد زائد و زباله های دفتر مرکزی در جلوی ساختمان و معابر خودداری نموده و بایستی در محلهایی که شهرداری بدین منظور تعبیه کرده است قرار گیرند.
توزیع نسخ دستورالعمل مدیریت مواد زائد:
مطابق با فرم فهرست اطلاعات مدون معتبر توزیع شده است.
مدارک پیوست دستورالعمل مدیریت مواد زائد:
ردیف | نام | کد |
7-1 |
فرم شناسایی مواد زائد |
F-44-07-01 |
7-2 |
فرم بازرسی از جایگاه مواد زائد غیر قابل بازیافت |
F-44-07-02 |
دیدگاهها
پاکسازی فیلترهیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.